Kwasy omega to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie oddziałują na pracę serca i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Jak kwasy omega oddziałują na gospodarkę lipidową i co trzeba o nich wiedzieć?
Kwasy z grupy omega to tłuszcze, które odgrywają ważną rolę w organizmie, dostarczając energii i ułatwiając rozpuszczanie witamin z pożywienia. Pozytywnie oddziałują nie tylko na pracę serca, ale również mózgu czy układu immunologicznego. Są ważnym elementem zbilansowanej diety i odgrywają niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki tłuszczowej.
Czym są kwasy omega?
Kwasy omega to wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Należy je dostarczać z pożywienia, by zachować zdrowie i dobrą kondycję fizyczną. Kwasy tłuszczowe wpływają na pracę niemal całego organizmu, wspierając układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy, a także układ odpornościowy we właściwym funkcjonowaniu. Na szczęście dostarczenie tych kwasów nie jest trudne, bo znajdziemy je w rybach, olejach roślinnych czy orzechach.
Podział kwasów omega
Podstawowy podział kwasów tłuszczowych dzieli się na:
- kwasy omega-3 – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczają się kwas alfa-linolenowy, kwas dokozaheksaenowy oraz kwas eikozapentaenowy. Kwasy te znajdziemy w rybach, oleju lnianym czy orzechach włoskich;
- kwasy omega-6 – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczają się: kwas linolowy, kwas arachidonowy i kwas gamma-linolenowy. Kwasy te znajdziemy w olejach roślinnych, m.in. oleju słonecznikowym, rzepakowym czy z wiesiołka;
- kwasy omega-9 – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwas oleinowy. Znajdziemy je w oliwie z oliwek czy tranie.
Kwasy omega-3 a praca serca
Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca, pomagając utrzymać właściwe ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu w organizmie[1]. Jak potwierdzono w badaniach, regularne przyjmowanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może mocno zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Z badań przeprowadzonych na Harvardzie wynika, że włączenie na stałe do diety kwasów omega może obniżyć ryzyko zaburzeń pracy serca nawet o 25 procent.
Jak kwasy omega wpływają na poziom cholesterolu w organizmie?
Kwasy z grupy omega regulują gospodarkę lipidową i pomagają normować poziom cholesterolu we krwi. Z tego względu mogą stanowić naturalną profilaktykę przed wystąpieniem zaburzeń w gospodarce tłuszczowej. Kwasy omega-3 (podobnie jak omega-6) mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu LDL. Ich wielką zaletą jest również to, że obniżają poziom szkodliwych trójglicerydów i podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL, regulując w ten sposób cholesterol całkowity.
Zaleca się przyjmowanie przynajmniej 2-3 gramów kwasów tłuszczowych dziennie w celu uregulowania gospodarki tłuszczowej. Można to zrobić zarówno poprzez wzbogacenie diety o ryby morskie i oleje roślinne, jak i poprzez suplementację kwasów z grupy omega.
W jakich produktach je znajdziemy?
Aby kwasy z grupy omega wspomagały pracę serca i pozytywnie oddziaływały na gospodarkę lipidową, należy spożywać je w odpowiednich proporcjach. Zalecane są następujące normy 5:1 kwasów tłuszczów omega-6 w stosunku do omega-3.
Zdrowe osoby dorosłe powinny przyjmować 500 mg dziennie kwasów omega-3, a osoby chore na różnego rodzaju schorzenia układu sercowo-naczyniowego – nawet 1000 mg. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, które jednak nie powinny pochodzić z hodowli, bo mogą wtedy zawierać mniejsze ilości wartości odżywczych. Jak wynika z zaleceń, najzdrowsze są ryby żyjące w zimnych wodach: łosoś pacyficzny i atlantycki, śledź, pstrąg, miruna, tuńczyk (ale biały).
Dobrym źródłem kwasów omega-3 są także olej lniany, a także nasze rodzime orzechy włoskie. Warto włączyć je na stałe do diety, by wspomóc nie tylko serce, ale i mózg.
Osobom, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, poleca się także sięgnięcie po suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom, wspiera metabolizm lipidów i węglowodanów oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom masy ciała.
[1] Anna Dutkowska, Dominik Rachoń, Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń 2015, tom 12, nr 3, 154–159.