Zadbaj o siebie z Berimalem

Zasady dietetyczne dla osób dbających o cholesterol

  • Jedz codziennie duże ilości warzyw i owoce. Zawierają witaminę C wspomagającą odporność oraz wiele składników bioaktywnych oraz błonnik, który daje uczucie sytości na dłużej.
  • Wzbogać dietę w produkty, wspierające utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu np. czosnek, ale również przyprawy np. pieprz, kurkumę, majeranek, cynamon.
  • Staraj się wybierać ryż ciemny, makaron pełnoziarnisty czy grube kasze np. gryczaną, pęczak, nawet niewielka ich ilość da większe uczucie sytości na dłużej niż produkty z oczyszczonego ziarna.
  • Pij dużo wody, napar z pokrzywy, herbatkę z morwy, Nie pij alkoholu – stosowany zewnętrznie faktycznie ma działanie odkażające, niestety spożywany- znacznie zmniejsza odporność organizmu na infekcje.
  • Dostarczaj organizmowi produkty bogate w pełnowartościowe białko (ryby, mięso, jaja, tofu) i wapń (produkty nabiałowe, sardynki i szprotki- mogą być te w puszkach)
  • Przynajmniej raz dziennie spożywaj produkt zawierające naturalne bakterie probiotyczne – jogurt, kefir, mleko zasiadłe lub acidofilne, kiszonki- ogórki, kapustę, buraki.
  • Przygotowuj potrawy na bazie grzybów (pieczarek, boczników) bogatych w beta-glukany, które wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu cholesterolu we krwi.
  • Stosuj suplementację witaminą D, której poziom może być niższy właśnie na wiosnę. Witamina ta nie tylko korzystnie wpływa na układ kostny, ale również wspomaga odporność. Warto przyjmować witaminę D, tym bardziej podczas kwarantanny.