Wskaźnik BMI – jak go obliczyć i prawidłowo interpretować?

Wskaźnik masy ciała BMI (z ang. Body Mass Index) oblicza się na podstawie wzrostu i wagi. Pomaga w przybliżeniu określić, czy dana osoba ma prawidłową masę ciała. Jak należy interpretować wyniki?

Formuła wskaźnika masy ciała BMI

Jak obliczyć BMI? Należy podzielić wagę wyrażoną w kilogramach przez kwadrat wzrostu wyrażonego w metrach. Sposób obliczeń jest zawsze taki sam – bez względu na wiek i płeć – jednak w przypadku dzieci wskaźnik należy inaczej interpretować.

BMI = waga [kg] ÷ wzrost2 [m]

Klasyfikacja zależnie od wartości BMI:

  • poniżej 18,5 – niedowaga
  • 18,5-24,9 – norma
  • 25,0-29,9 – nadwaga
  • 30 i więcej – otyłość

Wskaźnik masy ciała a zdrowie

Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie BMI może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, jednak to ta pierwsza sytuacja jest zdecydowanie częstsza. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) już dawno zaliczyła otyłość do przewlekłych chorób cywilizacyjnych. Na świecie liczba osób ze wskaźnikiem BMI powyżej 25 punktów przekracza 2 miliardy, a w Polsce nadwagę lub otyłość ma ponad 60% mężczyzn i prawie połowa kobiet.

Jednym z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za przybieranie na wadze jest brak równowagi energetycznej. Aby móc funkcjonować, organizm potrzebuje pewnej ilości energii z pożywienia, pozyskiwanej w postaci kalorii. Waga ciała zwykle pozostaje taka sama, gdy każdego dnia spożywamy liczbę kalorii zbliżoną do tej, jaką zużywamy. Jeśli jednak jemy więcej, niż spalamy, z czasem tyjemy. Prawidłowa waga zależy również od genetyki, a także od ilości ruchu. Aby ją osiągnąć, należy być aktywnym i przestrzegać pewnych nawyków żywieniowych. Najważniejsze z nich to jedzenie 5 rozsądnej wielkości posiłków w ciągu dnia i uważne wybieranie produktów – by dieta była bogata w pełnowartościowe, niskoprzetworzone produkty. Czasami warto również skorzystać z poradnictwa żywieniowego. Dietetyk podpowie, co i w jakiej ilości jeść, by schudnąć. W utrzymaniu zdrowia mogą również pomóc suplementy diety.

Chociaż wskaźnik BMI jest przydatny w badaniach przesiewowych pod kątem problemów z wagą, to jednak ma swoje ograniczenia. Może być niemiarodajny w przypadku sportowców i osób o bardzo umięśnionej sylwetce oraz u ludzi starszych. Nowe badania wskazują również, że to nie sama wartość BMI, a procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie jest lepszym miernikiem zdrowia.