Triglicerydy – czym są i jakie funkcje pełnią w organizmie?

Poziom triglicerydów we krwi to ważna miara zdrowia. Jakie mają znaczenie i co robić, jeśli ich stężenie jest zbyt wysokie?

Cholesterol i triglicerydy to różne rodzaje tłuszczów (lipidów) krążących we krwi. Cholesterol służy m.in. do budowy komórek i niektórych hormonów, z kolei triglicerydy organizm wykorzystuje jako materiał energetyczny. Jeśli w danym momencie ich nie potrzebuje, magazynuje je w komórkach tłuszczowych. Są one uwalniane przez hormony w celu uzyskania energii między posiłkami. Jeżeli regularnie spożywasz więcej kalorii, niż spalasz (szczególnie tych pochodzących z wysokowęglowodanowych pokarmów), możesz mieć zbyt wysoki poziom triglicerydów. Co to oznacza? Stan ten, nazywany hipertriglicerydemią, wymaga działania.

Normy i ich znaczenie dla zdrowia

Stężenie triglicerydów we krwi zwykle sprawdza się w ramach badania cholesterolu (tzw. panelu/ profilu lipidowego) wykonywanego na czczo. Wykazuje ono, czy poziom triglicerydów mieści się w prawidłowym zakresie:

  • norma: < 150 mg/dl,
  • wartości graniczne: 150-199 mg/dl,
  • wysokie stężenie: 200-499 mg/dl.

Powyżej 500 mg/dl mamy do czynienia z poważną hipertriglicerydemią. Często wiąże się ona z grupą objawów, które obejmują występowanie nadmiaru tłuszczu w okolicach talii, wysokiego ciśnienia tętniczego, a także podwyższonego poziomu cukru i lipidów we krwi. Wysokie stężenie triglicerydów może być też efektem ubocznym przyjmowania niektórych leków.

Wysoki poziom triglicerydów może przyczyniać się do stwardnienia lub pogrubienia ścian naczyń krwionośnych.

Jak utrzymać zdrowy poziom triglicerydów we krwi?

Duże znaczenie dla utrzymania odpowiedniego stężenia triglicerydów we krwi ma zdrowy styl życia. Po pierwsze: ćwicz regularnie. Staraj się znaleźć przynajmniej 30 minut na aktywność fizyczną przez większość dni w tygodniu. Wybieraj schody zamiast windy i spaceruj podczas przerw w nauce lub pracy. Regularny ruch pomoże unormować gospodarkę lipidową organizmu, ułatwi też utrzymanie prawidłowej masy ciała. By osiągnąć ten cel, unikaj cukrów prostych (z wyjątkiem owoców, które warto jeść codziennie, ale w umiarkowanej ilości). Wybieraj też zdrowsze tłuszcze: zamień masło na oliwę i olej lniany lub rzepakowy. Zamiast czerwonego mięsa wybieraj ryby – takie jak makrela czy łosoś. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na stężenie triglicerydów we krwi. Unikaj za to żywności zawierającej tłuszcze utwardzone. Ogranicz też spożywanie alkoholu.

Aby kontrolować stężenie triglicerydów we krwi, możesz również wspomóc się suplementem diety, takim jak Berimal. Jeśli się na to zdecydujesz, stosuj go zgodnie z zaleceniami producenta.

Triglicerydy w ilości odpowiadającej zapotrzebowaniu organizmu na energię są człowiekowi niezbędne. W nadmiarze mogą prowadzić do stanów zagrażających zdrowiu, dlatego kluczowe jest utrzymywanie stężenia lipidów we krwi w prawidłowym zakresie. Postaraj się więcej ćwiczyć i zdrowo się odżywiaj, pomóc mogą ci również suplementy.