Jakie tłuszcze obniżają poziom cholesterolu?

Zdrowe tłuszcze roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które znakomicie wpływają na organizm człowieka. Wspomagają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Które tłuszcze są najzdrowsze?

Tłuszcze pochodzenia roślinnego są źródłem witamin oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią bardzo ważny element codziennej diety i pomagają utrzymać dobrą kondycję zdrowotną. Co warto wiedzieć o tych tłuszczach i które z nich najlepiej spożywać?

Czym są tłuszcze roślinne?

Tłuszcze roślinne pozyskiwane są z roślin. Do ich uzyskania wykorzystuje się głównie nasiona, ale też pestki niektórych roślin albo miąższ (np. awokado). Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy z grup omega, które mają prozdrowotne działanie. Powinny stanowić codzienny element zbilansowanej i zdrowej diety.

Dlaczego są takie zdrowe?

Tłuszcze roślinne zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe określane jako NNKT. Zawierają one kwasy omega-3 oraz omega-6, (linolowy, gamma-linolenowy, arachidonowy), które wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz immunologicznego.

Pomagają utrzymać ciśnienie krwi oraz prawidłową gospodarkę tłuszczową, regulują poziom cholesterolu, wspomagają pracę serca. Stanowią również paliwo dla mózgu i umożliwiają jego prawidłową pracę, wpływając na prawidłowe przesyłanie informacji przez komórki nerwowe, wzmacniając pamięć i koncentrację.

Co zawierają tłuszcze?

W tłuszczach roślinnych znajdują się:

Podział tłuszczy

Tłuszcze roślinne dzielą się na takie, które mają konsystencję stałą oraz płynną. Jedne i drugie zawierają bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych, a ich wybór może być uzależniony zarówno od upodobań kulinarnych, jak i od celu, w jakim chcemy je wykorzystać. Tłuszcze płynne lepiej sprawdzą się do smażenia potraw i do sałatek (np. olej kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy), a z tłuszczy stałych możemy uczynić element dania (np. z awokado).

Rodzaje tłuszczy roślinnych

Do tłuszczy roślinnych zaliczamy:

  • oliwę z oliwek,
  • olej lniany,
  • olej słonecznikowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej kokosowy,
  • olej orzechowy,
  • olej sojowy,
  • olej winogronowy,
  • awokado.

Jakie tłuszcze warto spożywać?

Wszystkie tłuszcze roślinne są zdrowe i powinny znajdować się w rozsądnych ilościach w codziennej diecie. Wspomagają nie tylko pracę poszczególnych układów, ale też umożliwiają przyswajanie witamin, co znacząco poprawia kondycję zdrowotną. Niektóre z nich jednak mocniej od pozostałych wzmacniają pracę serca i gospodarkę lipidową.

Tłuszcze na cholesterol

Do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu przyczyniają się tłuszcze, które zawierają sterole roślinne, wspomagające pracę serca. Królem wśród nich jest olej lniany, który zawiera dużo witaminy E, A, C, B, magnezu, miedzi, cynku, wapnia. Dzięki temu reguluje ciśnienie krwi, wspiera prawidłowe krążenie, stanowi profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podobne właściwości mają oleje słonecznikowy i rzepakowy oraz olej z orzechów włoskich, które także zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, a oprócz tego są bogatym źródłem kwasów z grupy omega.

Jak tłuszcze wpływają na poziom cholesterolu?

Tłuszcze pochodzenia roślinnego pomagają utrzymać równowagę w gospodarce lipidowej oraz zachować właściwe proporcje pomiędzy szczególnymi frakcjami cholesterolu. Mają też zdolność wpływania na stężenie cholesterolu LDL oraz HDL i podnoszenia tego drugiego, co pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu całkowitego, a co za tym idzie dobrą kondycję zdrowotną.

Warto zatem włączyć do codziennej diety tłuszcze roślinne na rzecz tych pochodzenia zwierzęcego. Osoby, które chcą dodatkowo zadbać o swój organizm, mogą sięgnąć też po suplementy diety, pomagające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dobrym wyborem jest Berimal, zawierający składniki pochodzenia naturalnego, które są dobrze tolerowane w organizmie.

W składzie Berimalu znajduje się ActiBPF, standaryzowana produkcja polifenoli z bergamoty oraz ekstrakt z czosnku standaryzowany na wysoką zawartość allicyny. Pozwala on utrzymać właściwy poziom glukozy i cholesterolu oraz wspiera mikrokrążenie.