Czy podwyższony poziom cholesterolu można obniżyć dietą?

Podwyższony poziom cholesterolu może przyczynić się do wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych, dlatego tak istotne jest zachowanie równowagi w gospodarce lipidowej organizmu. Co zrobić, by go obniżyć i czy jest to możliwe?

O cholesterolu mówi się dużo, dzięki czemu coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że codzienne nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej organizmu. Aby utrzymać cholesterol w normie, trzeba dbać o dietę i przestrzegać kilku podstawowych zasad dotyczących trybu życia. Co jednak można zrobić, gdy wyniki badań wskazują na to, że cholesterol jest zbyt wysoki? Okazuje się, że właściwe postępowanie jest w stanie skutecznie obniżyć poziom „złego” cholesterolu w organizmie i przyczynić się do poprawy samopoczucia oraz wyników badań.

Mam wysoki cholesterol. Co dalej?

Przy podwyższonym poziomie cholesterolu nie należy załamywać rąk. Przede wszystkim bardzo dobrze się stało, że został wykonany lipidogram – dzięki temu można zareagować od razu i w ten sposób złagodzić skutki zaburzonej gospodarki tłuszczowej. Regularne wykonywanie badań jest podstawą do zachowania dobrej kondycji zdrowotnej, ponieważ pozwala szybko zareagować w przypadku nieprawidłowych wyników.

Po 40. roku życia warto wykonywać lipidogram regularnie, przynajmniej raz w roku. Osoby młodsze, ale obciążone genetycznie chorobami sercowo-naczyniowymi, również powinny co rok sprawdzać poziom cholesterolu.

Przy podwyższonym cholesterolu postępowanie uzależnione jest od wyników. Zazwyczaj jednak zalecana jest zmiana trybu życia i przestrzeganie zasad diety. Leki są ostatecznością – warto sobie uświadomić, że to codzienne nawyki żywieniowe budują gospodarkę lipidową i tylko zmiana ich może poprawić samopoczucie oraz kondycję zdrowotną.

Dieta i jeszcze raz dieta

W tym wypadku nie ma rozwiązań pośrednich – wykluczenie z diety produktów, które mogą negatywnie wpływać na poziom cholesterolu całkowitego, a także poszczególnych jego frakcji jest niezbędne do tego, by przywrócić równowagę w gospodarce lipidowej. Nie oznacza to jednak rezygnacji ze wszystkich ulubionych przysmaków, ale rozsądne podejście do żywienia.

Ograniczenie alkoholu, wysokoprzetworzonych produktów, fast foodów, gotowych dań, słonych przekąsek czy słodyczy oraz używek jest zalecane wszystkim, nie tylko osobom, które mają wysoki cholesterol. Takie produkty zawierają dużo cukrów prostych, węglowodanów i nie dostarczają wartości odżywczych. Nie przyczyniają się zatem do zachowania dobrej kondycji zdrowotnej.

W obecnych czasach w sklepach znajdziemy wiele zamienników produktów, które pozwalają nam przygotować nasze ulubione dania. Kiełbaski z grilla możemy zamienić na kiełbasy sojowe, gotowe słodycze na domowe wypieki, jajecznicę na maśle na jajecznicę przygotowaną na oleju kokosowym lub tosty pełnoziarniste z awokado i z jajkiem gotowanym na twardo. Dzięki temu wciąż będziemy jedli nasze ulubione dania tylko w zdrowszej, zmodyfikowanej wersji.

Tłuszcz na zdrowie

W diecie osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu, powinny znaleźć się tłuszcze roślinne. Dobrym wyborem będzie włączenie naszego polskiego oleju rzepakowego do posiłków, który zawiera fitosterole roślinne i polifenole wspierające pracę serca i pomagające obniżyć poziom cholesterolu. Inne oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, olej z awokado, oliwa z oliwek czy olej z pestek migdałów, również sprawdzą się w roli sprzymierzeńców w trosce o przywrócenie równowagi w gospodarce tłuszczowej.

Istotne jest, by wykluczyć z diety tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Masło czy smalec spożywane w nadmiarze nie działają korzystnie na poziom lipidów. Tak jak we wszystkim, tak i tutaj warto zachować umiar. Sięgnięcie po masło od czasu do czasu nie sprawi, że natychmiast podniesie nam się poziom cholesterolu we krwi. Jeśli jednak masło będzie naszym pierwszym wyborem i nie będziemy stosować żadnych innych tłuszczy do przygotowywania posiłków, to rzeczywiście odbije się to na gospodarce tłuszczowej.

Ryby i warzywa

Wybierając produkty do przygotowywania zdrowych posiłków, dobrze jest sięgać po ryby (zwłaszcza morskie), które dostarczają kwasów z grupy omega (omega-3 i omega-6). Bardzo korzystnie wpływają one na pracę serca i układu krążenia, wspierają również pracę mózgu i układu nerwowego. Spożywanie kwasów z grupy omega pomaga wzmocnić naczynia krwionośne i zachować właściwy poziom cholesterolu w organizmie.

W diecie osób, które chcą obniżyć cholesterol, nie powinno zabraknąć zielonych warzyw, które zawierają dużą ilość polifenoli i działają detoksykująco na organizm. Jarmuż, szpinak, kapusta, brokuły, brukselka to warzywa, które powinny na stałe zagościć w jadłospisie. Bardzo dobry wpływ na zdrowie mają również rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca), które wspierają pracę układu trawiennego i pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji. Dzięki temu sprzyjają usuwaniu „złego” cholesterolu LDL.

Co jeszcze można zrobić?

Dbając o dietę i wykluczając z niej napoje gazowane, kawę czy alkohol, można znacząco poprawić swoje wyniki badań. Aby obniżyć cholesterol, konieczny jest również regularny ruch na świeżym powietrzu.

Nie muszą to być sporty ekstremalne, nie trzeba od razu zapisywać się na basen czy siłownię, jeśli nie ma się na to ochoty. Wystarczą codzienne spacery, nordic walking po parku czy lesie, jazda na rowerze, by wzmocnić przemianę materii, przyspieszyć wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, a także dotlenić organizm.

W utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu mogą pomóc również suplementy diety. Dobrym wyborem będzie Berimal zawierający składniki pochodzenia naturalnego, które są dobrze tolerowane w organizmie.

W składzie Berimalu znajduje się ActiBPF, standaryzowana produkcja polifenoli z bergamoty oraz ekstrakt z czosnku standaryzowany na wysoką zawartość allicyny. Pozwala on utrzymać właściwy poziom glukozy i cholesterolu oraz wspiera mikrokrążenie.