Witamina C odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest m.in. przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Organizm nie może sam jej wytwarzać ani magazynować, dlatego musi codziennie pozyskiwać ją z pożywienia. Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Które z nich są najbogatsze w tę substancję?
Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu (w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych), pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Jest niezbędna dla dobrego zdrowia, dlatego każdego dnia należy sięgać po zawierające ją owoce i warzywa.
Czy cytrusy faktycznie mają najwięcej witaminy C?
Popularny mit mówi, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy. Mimo że faktycznie zawierają sporo tej substancji, bogatszy w nią jest inny owoc – guawa, zwana też gruszlą. Jedna szklanka soku z tej rośliny dostarcza ok. 375 mg witaminy C, czyli o 250 mg więcej niż taka sama ilość soku pomarańczowego. Inne dobre źródła tego związku to słodka czerwona papryka, pomidory, brokuły, ziemniaki, brukselka, kalafior, ananas, kiwi, mango i… czosnek!
Źródłem jakich substancji jest czosnek?
Okazuje się, że ta niepozorna roślina jest niezwykle wartościowa. 100 g czosnku pokrywa około 1/3 zalecanego dziennego spożycia witaminy C i selenu oraz 2/3 zapotrzebowania na witaminę B6 i magnez. Zawiera również spore ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1, a przy tym ma bardzo mało kalorii. Istotny jest jednak fakt, że obróbka termiczna negatywnie wpływa na zawartość składników odżywczych w pożywieniu, dlatego owoce i warzywa najlepiej jeść na surowo. Tylko kto dałby radę codziennie zjadać 100 g surowego czosnku?
Z pomocą przychodzą suplementy diety. Dwa wysokoskoncentrowane składniki aktywne, w tym ekstrakt z czosnku, zawiera suplement diety Berimal. W wersji Forte zamiast czosnku w jego składzie znajduje się witamina C – obie te substancje wykazują działanie przeciwutleniające. Suplement ten jest jednak przede wszystkim źródłem organicznych związków z pomarańczy bergamoty.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych, wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Znajduje się w wielu owocach i warzywach oraz suplementach. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie tych ostatnich nie zastępuje zbilansowanej diety, która każdego dnia powinna dostarczać odpowiednich ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy C.