Płatki owsiane – niedoceniona skarbnica składników odżywczych

Płatki owsiane – niedoceniona skarbnica składników odżywczych

Płatki owsiane są wyjątkowo bogate w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. To również bardzo dobre źródło białka i błonnika, zwłaszcza beta-glukanu, którego spożywanie może przynosić ważne korzyści zdrowotne.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w płatkach owsianych?

  • Mangan – ważny dla prawidłowego rozwoju, wzrostu i metabolizmu, zwykle występujący w dużych ilościach w produktach pełnoziarnistych
  • Fosfor – niezbędny dla zdrowia kości i tkanek
  • Magnez – ważny dla wielu procesów zachodzących w organizmie, często dostarczany w diecie w zbyt małej ilości
  • Cynk – biorący udział w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie
  • Miedź – przeciwutleniacz, którego również często brakuje we współczesnej diecie
  • Żelazo – składnik hemoglobiny, czyli białka odpowiedzialnego za transport tlenu we krwi
  • Selen – silny przeciwutleniacz
  • Folian – biorący udział w procesie podziału komórek oraz produkcji krwi
  • Witaminy z grupy B – witamina B1 (tiamina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna) i B3 (niacyna)

Owies zawiera też awentramidy – silne przeciwutleniacze występujące tylko w tym zbożu. To naturalne substancje roślinne, które wspierają mechanizmy obronne organizmu.

Czym jest i jak działa beta-glukan?

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, a większa jego część to związek zwany beta-glukanem. Poprawia on trawienie, tłumi apetyt, zwiększając uczucie sytości, i powoduje wzrost liczebności dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. W ostatnim czasie wiele mówi się także o wpływie płatków owsianych na obniżenie cholesterolu – właściwość ta wynika właśnie z obecności beta-glukanu. Spowalnia on wchłanianie tłuszczów ze spożywanego pokarmu. W jelitach wiąże się z kwasami żółciowymi bogatymi w cholesterol, które wątroba wytwarza w celu wspomagania trawienia. Beta-glukan przenosi te kwasy w dół przewodu pokarmowego i hamuje proces ich ponownego wchłaniania, prowadząc w ten sposób do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie.

Płatki owsiane są też dobrym źródłem wysokiej jakości białka, głównie awenaliny, której nie ma w żadnym innym zbożu. Nie zawierają glutenu, dlatego są bezpieczne dla większości osób z nietolerancją tego rodzaju białka.

Płatki owsiane to bardzo dobre źródło wielu minerałów, witamin i unikalnych związków roślinnych. Zawarty w nich beta-glukan zapewnia liczne korzyści zdrowotne, ponieważ może wpływać na poziom cholesterolu w organizmie. Ponadto płatki owsiane są bardzo sycące i pomagają w odchudzaniu poprzez zwiększanie uczucia sytości. Warto dodać je do swojej codziennej diety. Płatki owsiane dobrze smakują z mlekiem, jako owsianka lub jeden ze składników musli, można też stosować je do wypieków, koktajli i deserów.