Cholesterol jest ważny dla wielu różnych funkcji w organizmie. Bierze udział w produkcji hormonów i metabolizmie niektórych witamin, służy też jako budulec ścian komórkowych. Jednak utrzymujący się wysoki poziom tego związku ma negatywny wpływ na zdrowie. Jakie mogą być przyczyny takiego stanu?
Cholesterol jest rodzajem lipidu, substancją naturalnie występującą we krwi. Stanowi niezbędny składnik budulcowy błon komórkowych i bierze udział w procesach produkcji komórek w całym organizmie. Zdarza się jednak, że stężenie tego związku przewyższa limit potrzebny do prawidłowego funkcjonowania. Mowa o cholesterolu całkowitym, który dzieli się na frakcje LDL i HDL. Powinno się dążyć do jak najniższych stężeń tej pierwszej i jak najwyższych tej drugiej, choć obie razem nie powinny przekraczać pewnych ustalonych wartości.
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do powstawania złogów tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych i do spowolnienia przepływu krwi. Utrudnia to transport tlenu i składników odżywczych przez układ krwionośny.
Jakie są przyczyny wysokiego cholesterolu?
Niezdrowy styl życia to najbardziej oczywista przyczyna wysokiego stężenia cholesterolu całkowitego. Normę w organizmie mogą podwyższać:
Złe nawyki żywieniowe
Cholesterol w diecie znajduje się w produktach odzwierzęcych, takich jak mięso, ryby, jaja i nabiał. Wzrost poziomu tej substancji wiąże się także ze spożywaniem olejów tropikalnych, w tym palmowego i kokosowego, oraz tłuszczów trans, często spotykanych w przetworzonej żywności.
Siedzący tryb życia
Brak regularnej aktywności fizycznej utrudnia organizmowi pozbywanie się nadmiaru cholesterolu.
Palenie tytoniu
Powoduje uszkodzenie tkanki wyściełającej ściany naczyń krwionośnych, co ułatwia gromadzenie się w nich złogów cholesterolowych.
W walce z powyższymi czynnikami pomoże sięgnięcie po fachową pomoc trenera i dietetyka. Ten ostatni może polecić wzbogacenie jadłospisu o owoce cytrusowe, zawierające liczne polifenole. To związki, które mogą działać regulująco na gospodarkę lipidową organizmu. Szczególnie bogaty w polifenole jest sproszkowany sok z pomarańczy bergamoty. Składnik ten obecny jest w preparacie Berimal – przebadanym naukowo suplemencie diety.
- Skłonność do wyższego poziomu cholesterolu można również odziedziczyć, ponieważ naturalna zdolność organizmu do pozbywania się nadmiaru tej substancji jest uwarunkowana genetycznie.
- Wydaje się, że płeć i hormony również odgrywają pewną rolę, ponieważ kobiety przed menopauzą mają zwykle niższy poziom cholesterolu niż mężczyźni. Z kolei ciąża może powodować wzrost jego stężenia.
- Kształtowanie się poziomu cholesterolu zależy też od wieku: gdy organizm się starzeje, jego zdolność do usuwania nadmiaru tego związku się zmniejsza. Proces ten zaczyna się już po 40. roku życia.
Cholesterol pełni ważne funkcje w organizmie, jednak jeśli jego poziom jest zbyt wysoki, może mieć negatywne skutki. Wyższe stężenie tej substancji często nie daje widocznych sygnałów zewnętrznych. Z tego powodu wiele osób może nie zdawać sobie sprawy ze swojego stanu zdrowia. Dlatego nawet przy braku niepokojących symptomów warto sprawdzić poziom cholesterolu, szczególnie jeśli spełnione są opisane wyżej czynniki ryzyka. Do jego oznaczenia wystarczy proste badanie krwi, które może zlecić lekarz rodzinny.