Prawidłowe nawyki żywieniowe poprawiają kondycję zdrowotną organizmu i sprawiają, że nie tylko pracuje on wydajniej, ale też dłużej. Kształtowanie ich od pierwszych dni życia jest inwestycją w zdrowie. Jak to zrobić, by cała rodzina mogła cieszyć się dobrym samopoczuciem?
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o tym, jak dużą rolę odgrywa kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych. I nie ma w tym krztyny przesady – to, co jemy, odzwierciedla się w naszym samopoczuciu, wyglądzie, a także funkcjonowaniu organizmu. To właśnie dlatego tak istotne jest utrzymanie zbilansowanej i zdrowej diety, pełnej sezonowych, smacznych produktów, które dostarczają organizmowi witamin, mikroelementów i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Czym są nawyki żywieniowe?
Pod nazwą nawyków żywieniowych kryją się wszystkie nasze zachowania dotyczące jedzenia. To naturalny dla nas sposób odżywiania się, który najczęściej przebiega zupełnie intuicyjnie, dlatego tak istotne jest, byśmy podświadomie dokonywali dobrych wyborów żywieniowych. Aby jednak tak było, trzeba najpierw się tego nauczyć.
Jaką odgrywają rolę?
Dobre nawyki żywieniowe pozwalają:
- zachować dobre samopoczucie,
- zachować dobre zdrowie,
- utrzymać stałą masę ciała,
- wspomóc naturalną odporność organizmu,
- zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (m.in. tych związanych z wysokim poziomem cholesterolu, np. miażdżycy).
Jak kształtować nawyki żywieniowe?
Właściwe nawyki żywieniowe należy kształtować od pierwszych dni życia. Ogromny wpływ na to, co jemy w dorosłym życiu, mają nasze przyzwyczajenia dokonane w dzieciństwie. To z tego względu kładzie się duży nacisk na mądre rozszerzanie diety niemowląt i podsuwanie im warzyw, owoców oraz produktów, które poprawiają ich odporność i umożliwiają zdrowy rozwój.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia WHO rozszerzania diety niemowląt należy dokonywać po 6. miesiącu życia w przypadku niemowląt karmionych piersią oraz po 4. miesiącu życia w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym.
W pierwszej kolejności warto podsunąć im warzywa (marchew, dynię, ziemniaki, pietruszkę, buraki i kolejno wszystkie pozostałe), następnie owoce, produkty zbożowe, mięso i ryby. Po 9. miesiącu życia włącza się do diety również nabiał (np. jogurty czy kefiry) i wszelkiego rodzaju kasze.
Dlaczego jest to istotne?
Dzieci, które mają około roku, mogą mieć już sprecyzowane gusta kulinarne. Jeśli od początku karmimy je w sposób zbilansowany, same będą sięgały po zdrowe produkty, umacniając dobre nawyki żywieniowe i np. wybierając na drugie śniadanie jabłko, gruszkę, kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego czy jogurt naturalny.
Aby nie zaburzyć tego procesu, nie należy podsuwać im słodkiego pieczywa, gotowych przekąsek (słodkich albo słonych), przetworzonych produktów. Dzieci, podobnie jak dorośli, szybko przyzwyczajają się do słodkich smaków, a wyeliminowanie później ich z diety nie jest już takie proste. Z tego względu lepiej podawać dzieciom owoce i domowe słodycze zamiast tych kupnych.
Nawyki żywieniowe u dorosłych
Podobnie ważną rolę odgrywają nawyki żywieniowe u osób dorosłych. Spożywanie pięciu niewielkich posiłków dziennie i picie 2 litrów wody to podstawa dobrego samopoczucia, która pozwala nie tylko nie podjadać między posiłkami, ale również zachować dobre zdrowie.
Zastąpienie ziemniaków i białego ryżu kaszami oraz produktami z pełnego ziarna, zmniejszenie częstotliwości spożywania mięsa na korzyść ryb, owoców morza i produktów roślinnych, wyeliminowanie z diety tłuszczy pochodzenia zwierzęcego to kolejne kroki, które poprawiają kondycję zdrowotną.
Wpływ nawyków żywieniowych na zdrowie
Aby dobre nawyki żywieniowe stały się dla nas normą, warto robić małe kroki. Wykluczenie z diety białego cukru, gotowych słodyczy i wyrobów cukierniczych, a zamiast tego sięganie po owoce, bakalie czy orzechy to nawyk, który wysoko zaprocentuje. Nie tylko zmniejszeniem masy ciała i rzadszymi wizytami u dentysty, ale również kondycją zdrowotną.
Słodkie produkty mają jeszcze jedną wadę – bardzo szybko mogą spowodować przyrost masy ciała. Z danych WHO wynika, że otyłość jest jedną z chorób XXI wieku. Coraz więcej dorosłych i dzieci zmaga się z tym problemem, dlatego tak ważne jest zdrowe i zbilansowane żywienie.
Wybory żywieniowe a poziom cholesterolu
W gotowych słodyczach i słonych przekąskach, po które często sięgamy, gdy dopada nas nagły głód, znajduje się bardzo dużo tłuszczy utwardzonych. Zaburzają one gospodarkę lipidową, odkładają się w naczyniach krwionośnych i powodują problemy ze zdrowiem. Często spożywanie wyrobów cukierniczych i słodyczy przyczynia się do podwyższenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, który z czasem tworzy tzw. „blaszkę miażdżycową”.
Aby poprawić swoje samopoczucie, a także wyniki badań (gdy lipidogram wskaże odchylenia od normy) warto wykluczyć z diety słodkie i słone przekąski na korzyść warzyw i owoców. Wystarczy 21 dni codziennego sięgania po owoce i warzywa, by stało się to dla nas naturalnym nawykiem.
Jabłko na drugie śniadanie czy lunchbox wypełniony marchewkami albo pomidorkami koktajlowymi, zabrany do pracy albo na spacer; kanapka z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką albo pastą z awokado – to małe rzeczy, które mogą poprawić nasze zdrowie. Warzywa i owoce zawierają błonnik, który usprawnia procesy trawienne i pomaga wydalać z organizmu szkodliwe substancje, a dodatkowo są doskonałym źródłem pektyn i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i wspierają barierę ochronną organizmu. Dostarczają również szeregu witamin, m.in. C czy z grupy B, wspierają metabolizm oraz gospodarkę tłuszczową.
O dobry metabolizm możemy zadbać nie tylko ruszając się i przestrzegając zdrowej diety, ale też stosując odpowiednie suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom, dzięki czemu wspiera metabolizm lipidów, węglowodanów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.