Dowiedz się, jakie funkcje w organizmie pełni witamina C, ile należy jej spożywać, w jakich produktach ją znaleźć i kto może potrzebować suplementacji.
Do czego służy witamina C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie wykazuje działanie?
- To silny przeciwutleniacz, który neutralizuje reaktywne formy tlenu i ich pochodne.
- Bierze udział w produkcji kolagenu, a zatem wpływa na zdrowie skóry, naczyń krwionośnych, ścięgien, więzadeł, kości, chrząstek i zębów.
- Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego (zwłaszcza w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego i po nim), a także nerwowego, wpływając na enzymy przetwarzające komunikaty między neuronami w mózgu.
- Poprawia przyswajanie żelaza niehemowego ze źródeł roślinnych1.
Dawkowanie
Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Podczas ciąży powinna ona wzrosnąć do 80-85 mg, a w czasie laktacji – do 115-120 mg. Dzieci od 1. do 3. roku życia powinny spożywać 40 mg, między 4. a 12. rokiem życia – 50 mg, starsze dziewczęta – 65 mg, a chłopcy – 75 mg tej substancji.2
Najlepsze źródła witaminy C
Organizm ludzki nie syntetyzuje witaminy C. Ponadto rozpuszcza się ona w wodzie – jej nadmiar nie jest przechowywany, lecz wydalany wraz z moczem. Z tego powodu każdego dnia trzeba uzyskiwać wystarczającą ilość tej substancji z diety. Pokarmy szczególnie bogate w ten ważny składnik to papryka, czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, pomarańcze i inne cytrusy oraz ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, brokuły i brukselka. Choć substancja ta znajduje się w wielu produktach, jest jedną z najbardziej niestabilnych witamin, wrażliwą na działanie wysokich temperatur i tlenu.
Kto powinien przyjmować więcej witaminy C?
Specjaliści podają, że palacze powinni przyjmować ok. 40% więcej witaminy C w celu uzyskania stężenia porównywalnego do tego u niepalących3. Osoby te mogą skorzystać na przyjmowaniu suplementu diety Berimal Forte, który oprócz 50 mg witaminy C zawiera standaryzowaną kompozycję polifenoli z bergamoty.
Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne. Znajduje się ona w wielu owocach i warzywach, jednak niektóre osoby powinny ją dodatkowo suplementować. Dla nich dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po preparat zawierający tę substancję.
1 Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C […], „EFSA Journal” 2009, 7(9), https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1226
2M. Jarosz (red. nauk.), Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
3Tamże