Jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie?

Nie jest tajemnicą, że w zachowaniu zdrowia pomaga dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce. Ważne, by jeść ich odpowiednie rodzaje o właściwych porach dnia. Dowiedz się, jak komponować zdrowe śniadania, przekąski i inne posiłki z produktów roślinnych.

Dobrze zacznij dzień

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Zgodnie z publikacjami w „Harvard Health Letter”, regularne jedzenie śniadania wiąże się z mniejszym ryzykiem otyłości, cukrzycy i chorób serca1. Pomijanie tego posiłku może za to zwiększać uczucie senności w ciągu dnia. Zdrowe śniadanie stopniowo i na długo podnosi poziom cukru we krwi, którego organizm potrzebuje jako paliwa dla mięśni i mózgu. Źródłem naturalnych cukrów są owoce. Poziom glukozy we krwi wzrasta najmniej gwałtowanie po spożyciu grejpfruta, agrestu, czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, malin i awokado. W tym ostatnim znajduje się też sporo niezbędnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych.

Warzywa i owoce są bogatym źródłem naturalnych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych związków, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Staraj się dodawać je do każdego posiłku, ale owoce jedz przed południem, kiedy enzymy trawienne są najbardziej aktywne. Aby takie śniadanie było pełnowartościowe, uzupełnij je produktami z błonnikiem i białkiem. Wiele osób polega na prostych węglowodanach, jednak kajzerka lub drożdżówka nie zapewnią sytości na długo. Tymczasem śniadania bogate w błonnik i białko zapobiegają napadom głodu i dostarczają energii na dłuższy czas. Dlatego, zamiast słodzonych płatków śniadaniowych, skomponuj własne musli z płatków owsianych, otrębów żytnich i posiekanych orzechów. Za najzdrowsze dla serca uważa się orzechy brazylijskie, makadamia, pekan i nerkowce. Do takiego śniadania dodaj odtłuszczone mleko lub jogurt naturalny. Jeśli lubisz naleśniki lub racuchy, zastąp mąkę pszenną pełnoziarnistą lub gryczaną i jedz je z tartym jabłkiem. Jeśli wolisz tosty, przygotuj sobie grzanki hawajskie z ciemnym pieczywem, jajkiem i ananasem.

Wybierz zdrowe przekąski

Surowe lub suszone owoce i warzywa są świetnym pomysłem na przekąskę. Na przykład banany i buraki ułatwiają trawienie, a jagody, winogrona i pomarańcze dają szybki zastrzyk energii. Cytrusy są też bogate w witaminę C, która wspiera odporność. To również bardzo silny przeciwutleniacz. Przedawkowanie witaminy C jest praktycznie niemożliwe, gdyż organizm sam usuwa jej nadmiar. Witaminę C znajdziesz znajdziesz w produkcie Berimal Forte, zawierającym również polifenole z bergamoty.

Postaw na rośliny strączkowe

Węglowodany cieszą się złą sławą, jednak są głównym źródłem energii dla organizmu. Ważne, by spożywać ich odpowiedni rodzaj. Zamiast prostych węglowodanów występujących w słodyczach i przetworzonej żywności, sięgaj po te złożone występujące licznie m.in. w roślinach strączkowych – białej fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy. Są one też dobrym źródłem białka niezbędnego do budowy mięśni, dlatego warto używać ich do komponowania wieczornych posiłków.

Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest równowaga. Gdy wzbogacisz swoją dietę o warzywa i owoce, prawdopodobnie odkryjesz, które z nich mają na ciebie najbardziej pozytywny wpływ. Ważne, by wsłuchiwać się w sygnały swojego ciała i uwzględniać w jadłospisie zarówno to, co zdrowe, jak i to, co smaczne.


1 Harvard Health Letter, Breaking the fast, June, 2011: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/breaking-the-fast