Czy niski poziom cholesterolu jest niebezpieczny?

Cholesterol to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który odpowiada m.in. za produkcję hormonów płciowych i produkcję witaminy D3. Aby mógł spełniać swoje funkcje, powinien występować w organizmie w określonym stężeniu. Szkodliwy może być zarówno nadmiar cholesterolu, jak i jego niedobór.

O niskim poziomie cholesterolu mówi się niewiele. Zdecydowanie więcej wiemy na temat szkodliwości nadmiaru cholesterolu, który może doprowadzać do występowania chorób cywilizacyjnych, a także schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Jakie skutki może mieć za to niedobór cholesterolu?

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który jest uznawany za jeden ze wskaźników świadczących o kondycji zdrowotnej organizmu. W 60 procentach syntetyzowany jest w wątrobie, ale wytwarzają go także jelita i skóra.

Bierze on udział w ważnych procesach w organizmie, m.in. w produkcji hormonów steroidowych (np. kortyzolu), hormonów płciowych (np. testosteronu czy estrogenów), kwasów żółciowych, produkcji witaminy D3 oraz pomaga w utrzymaniu zdrowia psychicznego. Jeśli w organizmie zostanie zaburzona równowaga w gospodarce lipidowej pomiędzy poszczególnymi frakcjami cholesterolu, w procesach tych mogą zajść zmiany, które wpłyną na samopoczucie i zdrowie człowieka.

Jak rozpoznać niedobór cholesterolu?

Aby dowiedzieć się, jaki poziom cholesterolu występuje w naszym organizmie, trzeba zrobić lipidogram. To badanie, które wykonuje się z krwi (najczęściej pobranej z żyły łokciowej). Wskazuje ono nie tylko, jaki jest poziom cholesterolu całkowitego, ale też dobrego HDL oraz złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Wyniki badania należy skonsultować z internistą lub lekarzem rodzinnym. O niedoborze cholesterolu świadczą wyniki, które znajdują się poniżej norm. Dla osób dorosłych, nieobciążonych żadnymi chorobami współistniejącymi, wynoszą one:

  • norma całkowita – 200 mg/dl;
  • trójglicerydy – stężenie nie powinno przekraczać 150 mg/dl;
  • HDL, czyli dobry cholesterol – stężenie powinno być wyższe niż 40 mg/dl;
  • LDL, czyli „zły” cholesterol – stężenie powinno być niższe niż 116 mg/dl.

Jakie mogą być skutki niedoboru cholesterolu?

Aby cholesterol oddziaływał właściwie na organizm i brał udział w procesach w nim zachodzących, musi występować w konkretnym stężeniu. Zbyt mała jego ilość może doprowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej, a w konsekwencji do wystąpienia szeregu objawów ze strony całego organizmu.

Niedobór cholesterolu odbija się przede wszystkim na układzie nerwowym. U osób, u których występuje zbyt mała ilość cholesterolu, mogą pojawić się problemy z koncentracją i pamięcią, rozdrażnienie, wyraźny spadek samopoczucia i obniżenie nastroju, a nawet epizody smutku. Skrajnie niski poziom cholesterolu wiąże się również z występowaniem różnego rodzaju schorzeń psychicznych.

Co więcej, wpływając na pracę mózgu, cholesterol może doprowadzić także do problemów z funkcjonowaniem komórek, kłopotów z właściwą regeneracją oraz snem. To przyczynia się do natężenia uczucia zmęczenia i osłabienia, które może wystąpić także przy nadmiarze cholesterolu we krwi.

Niski cholesterol a odporność

Ze względu na udział w produkcji witaminy D3, cholesterol przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To oznacza, że zbyt niski jego poziom może doprowadzić do osłabienia naturalnej odporności organizmu i zwiększyć ryzyko występowania infekcji.

Witamina D3 wpływa także na układ kostno-stawowy oraz na stan zębów. W przypadku niedoborów tej witaminy spada nie tylko odporność, ale też zęby i kości mogą stać się bardziej wrażliwe i podatne na uszkodzenia.

Z tego względu warto regularnie, przynajmniej raz w roku, wykonywać badania profilaktyczne i kontrolować poziom cholesterolu. Jeszcze do niedawna taką profilaktykę zalecano wszystkim osobom po 40. roku życia. Obecnie zaleca się, by już 35-latkowie kontrolowali swój poziom cholesterolu.

Osoby, które chcą dodatkowo zadbać o swój organizm, mogą sięgnąć też po suplementy diety, pomagające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dobrym wyborem jest Berimal, zawierający składniki pochodzenia naturalnego, które są dobrze tolerowane w organizmie.

W składzie Berimalu znajduje się ActiBPF, standaryzowana produkcja polifenoli z bergamoty. Zawiera również ekstrakt z czosnku standaryzowany na wysoką zawartość allicyny. Pozwala on utrzymać właściwy poziom glukozy i cholesterolu oraz wspiera mikrokrążenie.