Dieta wegańska jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu, a zwłaszcza trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Jak powinna być skomponowana i jakie produkty muszą się w niej znaleźć, by pozytywnie wpłynąć na gospodarkę lipidową?
Dieta wegańska ma wiele zalet: zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, świeże warzywa, owoce, pestki, rośliny strączkowe, dzięki czemu dostarcza witamin i mikroelementów. Oprócz tego ma pozytywny wpływ na pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, a także na gospodarkę tłuszczową.
Co wpływa na wysoki poziom cholesterolu?
Poziom cholesterolu zależy od wielu czynników. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to dwa ważne elementy, ale nie jedyne. Poziom cholesterolu może być uzależniony również od genów, jednak warto zrobić wszystko, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń w gospodarce tłuszczowej.
Produkty wysokoprzetworzone, zawierające tłuszcze trans i kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, tłuste wędliny, mięsa, pasztety, kiełbasy, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski, fast foody bardzo negatywnie odbijają się na kondycji organizmu.
Nie tylko mogą doprowadzić do problemów z trawieniem czy nadmiernym przyrostem wagi, ale i obciążyć układ krążenia i sercowo-naczyniowy. Oprócz tego podnoszą poziom trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL, a także mogą przyczyniać się do wystąpienia wielu schorzeń związanych z funkcjonowaniem układu krążenia.
Czy weganizm to samo zdrowie?
Dieta wegańska jest zdrowa, pod warunkiem, że jest właściwie skomponowana. Nagła zmiana nawyków żywieniowych i rezygnacja niemal ze wszystkich produktów nie pomoże osiągnąć celu i nie wpłynie pozytywnie na stan zdrowia. Można jeść liście sałaty, tracić na wadze, a jednocześnie wpędzać organizm w chorobę. Bo ten, żeby prawidłowo pracować, potrzebuje wielu składników odżywczych, które znajdują się w różnych grupach produktów żywnościowych.
Odpowiednio zbilansowana i właściwie skomponowana dieta wegańska pozwala pozytywnie wpłynąć na kondycję zdrowotną, ale też właściwie zbilansowana dieta wegańska nie zawiera wyłącznie sałaty, jak zwykło się o niej mówić. Znajduje się w niej szereg zdrowych i smacznych produktów, które obniżają poziom glukozy we krwi, redukują ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, stabilizują ciśnienie krwi, obniżają także poziom „złego” cholesterolu LDL.
Dlaczego dieta wegańska obniża poziom cholesterolu?
Dieta wegańska zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, pestki, orzechy oraz produkty zbożowe. Wysoka podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych (w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, awokado) pozytywnie wpływa na gospodarkę tłuszczową i pozwala obniżyć poziom cholesterolu całkowitego. Na obniżenie frakcji „złego” cholesterolu LDL wpływa także wyeliminowanie z diety nasyconych kwasów tłuszczowych oraz produktów wysokoprzetworzonych.
Weganie bardzo sumiennie wybierają produkty, które zamierzają spożyć. Często sięgają po pasty warzywne, hummusy, pasztety wegańskie, naturalne produkty z prostym składem. Dzięki temu unikają w żywności konserwantów, barwników i wypełniaczy, które mogą negatywnie wpływać na gospodarkę tłuszczową.
Jakie produkty warto jeść?
Do obniżenia poziomu cholesterolu przyczyniają się nienasycone kwasy tłuszczowe, produkty zawierające błonnik, polifenole i przeciwutleniacze, czyli warzywa oraz owoce. Do jadłospisu warto włączyć:
- olej rzepakowy,
- olej lniany,
- olej słonecznikowy,
- oliwę z oliwek,
- awokado,
- rośliny strączkowe,
- pestki dyni,
- orzechy,
- zielone warzywa,
- jagody,
- borówki,
- śliwki,
- banany,
- jabłka.
Zachowując proporcje w diecie, spożywając warzywa bogate w pełnowartościowe białko (np. soję czy soczewicę), polifenole i przeciwutleniacze, pozytywnie wpływamy na kondycję organizmu i wspieramy gospodarkę tłuszczową. W połączeniu z regularną aktywnością fizyczną pozwala to zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
W utrzymaniu równowagi w gospodarce tłuszczowej mogą pomóc również suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom. Berimal Metabolizm wspiera metabolizm lipidów, węglowodanów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.