Skip to main content

Umiarkowane spożywanie alkoholu w wielu przypadkach nie wpływa znacząco na zdrowie, ale nie jest wolne od ryzyka. Kluczowe jest poznanie różnych aspektów i zagrożeń wynikających z picia napojów alkoholowych.

Definicja umiarkowanego picia

Umiarkowane spożycie alkoholu przez zdrową osobę dorosłą definiuje się na ogół jako picie jednego drinka dziennie w przypadku kobiet i do dwóch drinków dziennie w przypadku mężczyzn. Za jeden drink uważa się 355 ml piwa, 148 ml wina lub 44 ml mocnego alkoholu.

Czy istnieją plusy umiarkowanego spożywania alkoholu?

Wiedza na temat korzyści i zagrożeń wynikających z umiarkowanego spożywania alkoholu przez zdrową osobę dorosłą nie jest tak duża, jak mogłoby się wydawać. Wiele badań dotyczących stylu życia – w tym diety, ćwiczeń fizycznych, picia kawy i alkoholu – opiera się na pamięci pacjentów, którzy przez lata opisują swoje nawyki. Takie dane mogą wskazywać, że różne czynniki są ze sobą powiązane, ale niekoniecznie – że jeden wynika z drugiego. Wszelkie potencjalne korzyści płynące z picia alkoholu są więc niepewne, stosunkowo niewielkie i na pewno nie dotyczą każdego. Najnowsze wytyczne żywieniowe wskazują też, że u wielu osób możliwe ryzyko przewyższa ewentualne aspekty pozytywne.

Naukowcy uważają na przykład, że umiarkowane dawki alkoholu mogą podnosić poziom dobrego cholesterolu we krwi. Z drugiej jednak strony zwiększają również stężenie triglicerydów, co jest niekorzystnie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, alkohol jest kaloryczny i może powodować przyrost masy ciała, co także negatywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Dlatego specjaliści zalecają, by gospodarkę lipidową organizmu przywracać do równowagi ćwiczeniami fizycznymi i zbilansowaną dietą pozbawioną alkoholu, a cholesterol, w razie potrzeby, utrzymywać w ryzach suplementami diety. Przykładowo Berimal wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu dzięki zawartości czosnku1.

Jeżeli jednak cieszysz się ogólnie dobrym zdrowiem i pijesz umiarkowane ilości alkoholu od czasu do czasu, raczej nie musisz z tego rezygnować, o ile robisz to odpowiedzialnie. Pamiętaj, by w razie wątpliwości skonsultować z lekarzem, co jest dobre dla twojego zdrowia i bezpieczeństwa.

Ryzyko wynikające z nadużywania alkoholu

Chociaż umiarkowane spożywanie alkoholu w wielu przypadkach nie wpływa znacząco na zdrowie, intensywne picie – w tym upijanie się – jest bardzo szkodliwe i zwiększa ryzyko poważnych schorzeń. Jako takie definiuje się wielokrotne przekraczanie ilości wymienionych w pierwszym akapicie, zarówno w ciągu jednego dnia, jak i przez dłuższy czas.

Kiedy nie wolno pić?

W niektórych sytuacjach spożywanie alkoholu w jakichkolwiek ilościach jest niedopuszczalne. Dotyczy to między innymi kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób uzależnionych od alkoholu, osób po udarze mózgu, cierpiących na choroby wątroby lub trzustki, z niewydolnością serca oraz przyjmujących dowolne leki mogące wchodzić w interakcję z alkoholem.


1https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2013.3327: „The Panel concludes that a cause and effect relationship has been established between the consumption of […] garlic dry extract standardised in allicin […] and a reduction in blood LDL-cholesterol concentrations”.