Jajko to źródło dobrze przyswajalnego białka i witamin oraz pierwiastków, dlatego wprowadza się je już do diety niemowląt. Niektórzy jednak uważają, że jaja zjadane w nadmiarze mogą przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Jaka jest prawda?
Jajko to produkt spożywczy, który jest bardzo wartościowy. Zawiera dużo substancji odżywczych, beta-karotenu i luteiny, dlatego wspomaga pracę skóry czy wzroku. Oprócz tego jest to produkt niskokaloryczny, może więc być stosowany w czasie redukowania tkanki tłuszczowej.
Nie da się jednak ukryć, że jajka mają też dwie wady. Zawierają dość dużo cholesterolu, a także tłuszczów nasyconych, które są pochodzenia zwierzęcego. Czy można zatem je spożywać? A jeśli tak, to jak często, by nie odbiło się to negatywnie na kondycji zdrowotnej?
Polska jajkami stoi
Z danych GUS[1] wynika, że przeciętne spożycie jajek w kraju wynosi 11 na miesiąc w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym. To oznacza, że spożywamy ich dość dużo, przygotowując z nich pasty kanapkowe, tosty, naleśniki, placki, ciasta, kotlety i dodając je do niemal każdego rodzaju posiłku.
Jajka są zdrowe i sycące, dodatkowo są doskonałym źródłem białka, dlatego rzeczywiście warto wkomponować je w dietę. Istotne jest jednak to, jak często je spożywamy i w jakiej formie. Jajko ugotowane na twardo podane z sałatą, rzodkiewką czy awokado będzie stanowiło składnik pysznej i zdrowej sałatki, podobnie jak jajko dodane do pasty z makreli.
Jednak jajko sadzone, smażone na maśle lub boczku nie będzie już tak zdrowym posiłkiem. Stanie się źródłem tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i elementem wysokokalorycznego, a mało odżywczego posiłku.
Co zawierają jaja?
W jajach kurzych znajdziemy:
- witaminy z grupy B,
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminę K,
- potas,
- fosfor,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- luteinę,
- beta-karoten.
Właściwości prozdrowotne
Jajo zawiera wiele witamin, dlatego wspiera kondycję organizmu. Witamina D wspomaga pracę układu immunologicznego, a także przyczynia się do zachowania mocnych kości i zębów. Witamina K wspiera narząd wzroku, a witamina A z kolei wspomaga zarówno oczy, skórę, jak i włosy.
Zawartość magnezu pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, pamięć oraz koncentrację, wapń wzmacnia kości, a żelazo odpowiada za transport hemoglobiny do komórek. Oprócz tego ważnymi elementami znajdującymi się w jajku są luteina i beta-karoten, które przyczyniają się do zachowania dobrej kondycji wzroku oraz skóry.
Jajka a cholesterol
Przyjęło się uważać, że jajek nie powinny spożywać osoby, które mają wysoki cholesterol. I choć współczesne badania mówią, że samo spożycie jajek nie przyczyni się do podwyższenia poziomu cholesterolu w organizmie, to nie da się ukryć, że jajka mogą wpływać na gospodarkę lipidową.
Jedno jajko kurze zawiera dość dużo cholesterolu – aż 200 mg przy dopuszczalnej dziennej normie 300 mg. Zjedzenie zatem jajecznicy z trzech jaj i to na maśle, które jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, może kilkukrotnie przekroczyć dzienną normę dla spożycia cholesterolu.
Aby zachować równowagę w gospodarce tłuszczowej, warto jeść jajka rozsądnie. Sięgając po nie z umiarem i przyrządzając w zdrowy sposób, nie powinniśmy przyczynić się do zaburzenia poziomu cholesterolu całkowitego w organizmie. Istotna jest jednak całość diety i to, jak dużą część zajmują w niej tłuszcze pochodzenia roślinnego, rośliny strączkowe i warzywa, które pomagają utrzymać w ryzach gospodarkę tłuszczową.
Ile jajek można zjeść?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia WHO bezpieczne jest spożycie 10 jajek tygodniowo, licząc wszystkie przyrządzone z nimi posiłki. Jajka rzeczywiście mają dość dużo cholesterolu, ale oprócz tego zawierają także lecytynę, która nie dopuszcza do tego, by zły cholesterol LDL odkładał się w ścianach naczyń krwionośnych. Z tego względu są „mniej groźne” dla zdrowia niż np. spożywane w nadmiarze tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze trans zawarte w słonych przekąskach czy gotowych daniach.
Sięgając po jajka, warto zatem zachować umiar i zdrowy rozsądek. Aby utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, należy dbać o codzienną dietę i aktywność fizyczną. Dobrze jest też ograniczyć używki, słodkie i słone przekąski, fast foody czy dania typu instant, które nie dostarczają wartości odżywczych.
W utrzymaniu równowagi w gospodarce lipidowej mogą pomóc także suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom. Berimal Metabolizm wspiera metabolizm lipidów, węglowodanów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
[1] Główny Urząd Statystyczny / Infografiki, widżety / Infografiki / Infografika – Ekonomiczne aspekty ochrony środowiska.