Czy alkohol ma wpływ na poziom cholesterolu?

Artykuł zaktualizowany w maju 2022

Cholesterol jest zarówno produkowany w wątrobie, jak i pozyskiwany z pożywienia. Choć alkohol go nie zawiera, to jednak to, co i w jakiej ilości pijemy, może wpływać na gospodarkę lipidową organizmu.

Na stężenie cholesterolu całkowitego we krwi składają się m.in. lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL), nazywane „dobrym” cholesterolem, oraz lipoproteiny niskiej gęstości (LDL), nazywane „złym” cholesterolem. Te ostatnie, jeśli występują w nadmiarze, gromadzą się wewnątrz tętnic i tworzą tak zwaną blaszkę miażdżycową. Z czasem może ona ograniczyć lub całkowicie zatamować przepływ krwi do innych części ciała. Kolejna forma lipidów we krwi to triglicerydy. Podobnie jak w przypadku cholesterolu LDL, ich wysoki poziom może być szkodliwy dla zdrowia.

Alkohol a cholesterol

Czy i jak napoje procentowe wpływają na gospodarkę lipidową organizmu? Gdy pijemy alkohol, cholesterol wzrasta czy spada? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna tylko uzależniona od rodzaju cholesterolu. Pamiętajmy również, że przy spożywaniu alkoholu często sięgamy po niezdrowe przekąski. Paluszki słone czy chipsy do piwa, sery, tartaletki czy tortille do wina dostarczają dodatkowych ilości kalorii oraz niezdrowych tłuszczów. Mogą one podnosić poziom cholesterolu w organizmie.

Wysokie trójglicerydy a piwo, czyli czy piwo podnosi cholesterol?

Zacznijmy od piwa. Choć jest niskoprocentowe i samo w sobie nie dostarcza cholesterolu, to zawiera węglowodany, które mogą powodować wzrost stężenia potencjalnie szkodliwych triglicerydów we krwi[1]. Z tego względu należy sięgać po nie z umiarem. Piwo jest również wysokokaloryczne, a spożywanie go w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju zaburzeń w gospodarce tłuszczowej.

Wódka a cholesterol

Alkohol wysokoprocentowy sam w sobie nie podnosi poziomu cholesterolu. Jednak sytuacja się zmienia, gdy przygotujemy z niego kolorowe drinki z dodatkiem cukru i słodkich syropów. Dodatki, będące składnikami drinków (np. słodkie napoje gazowane) zawierają dużo kalorii, mogą również przyczyniać się do wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Wino a cholesterol

Również do wina, które ma najlepszą reputację spośród wszystkich napojów alkoholowych, należy podchodzić z ostrożnością. Zawiera ono zdrowe sterole roślinne, jednak domniemany pozytywny wpływ tego rodzaju alkoholu na serce nie został potwierdzony. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić ten związek. Mocny alkohol, taki jak wódka, rum czy whisky, również nie zawiera cholesterolu. Jednak niektóre jego gatunki, a także drinki i gotowe napoje miewają dodatek cukru, który może wpływać na poziom lipidów w organizmie. Picie nadmiernych ilości alkoholu grozi też niedoborami witamin i minerałów.

Ważna jest też ilość alkoholu

Dla zdrowia równie duże znaczenie jak rodzaj alkoholu ma jego ilość i częstość spożywania. Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia za niosące małe ryzyko podaje picie nie więcej niż dwóch standardowych dawek alkoholu dziennie w przypadku mężczyzn i jednej w przypadku kobiet. Oznacza to niecałą szklankę piwa, 100 gramów wina lub 25 gramów wódki.

Leki na cholesterol a alkohol

Jeżeli cierpimy na wysoki poziom cholesterolu i przyjmujemy na stałe statyny, nie powinniśmy w ogóle pić alkoholu. To bardzo ważne, by nie mieszać żadnych leków z alkoholem, ponieważ oddziałują one na wątrobę, gdzie syntetyzowany jest cholesterol. Alkohol bardzo obciąża ten organ, dlatego nie wolno po niego sięgać w trakcie przyjmowania statyn.

Na co jeszcze warto uważać? Osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny dodatkowo ograniczyć spożycie alkoholu lub nawet całkowicie z niego zrezygnować. Ponieważ najwięcej cholesterolu pochodzi z jaj, podrobów i wędlin oraz tłuszczu mlecznego, dobrze jest kontrolować, jaką ilość tych produktów zjadamy na co dzień. Na poprawę poziomu cholesterolu wpływają też regularne ćwiczenia fizyczne.

Picie alkoholu zwiększa poziom lipidów we krwi, a indywidualne zalecenia co do tego, jaka jego ilość jest bezpieczna, zależą od wielu czynników. Dlatego, aby dowiedzieć się, czy i jaką dawkę możemy spożywać, najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.

  • 1 „There is some evidence that high intakes (> 20 E%) of sugars may increase serum triglyceride (TG) and cholesterol concentrations, and that > 20 to 25 E% might adversely affect glucose and insulin response”, Link