Odpowiednia dieta może pomóc w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Kilka składników odżywczych jest szczególnie ważnych dla zdrowia tego organu. Znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale też – jak się to robi.
Jod
Podstawowym pierwiastkiem potrzebnym do produkcji hormonów tarczycy jest jod. Jego niedobór pozostaje ważnym problemem zdrowia publicznego w wielu krajach Europy. W Polsce od prawie ćwierć wieku producenci soli spożywczej są zobowiązani do jej jodowania. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje jednak ograniczanie spożycia tej przyprawy – ze względu na zdrowie układu krążenia. Dlatego lepiej stosować ją z umiarem, a w diecie uwzględnić pokarmy bogate w jod: ryby takie jak dorsz, mintaj czy halibut oraz algi.
Selen i inne przeciwutleniacze
Enzymy biorące udział w konwersji hormonów tarczycy są zależne m.in. od selenu. Dodanie do diety produktów bogatych w ten pierwiastek nie jest trudne – wystarczy częściej sięgać po orzechy brazylijskie, owoce morza i sardynki. Selen to również silny przeciwutleniacz, co oznacza, że może chronić tarczycę przed uszkodzeniami przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Organ ten jest bardzo podatny na stres oksydacyjny, dlatego dbanie o tarczycę powinno obejmować także dostarczanie witaminy C – będącej przeciwutleniaczem – na przykład poprzez preparat Berimal Forte.
Cynk
Podobnie jak selen – cynk bierze udział w aktywowaniu hormonów tarczycy. Jego niedobory są rzadkie w krajach rozwiniętych, ponieważ występuje w dużych ilościach w żywności, niemniej dobrze jest od czasu do czasu sięgnąć po szczególnie bogate w cynk ostrygi i inne skorupiaki.
Co jeszcze warto jeść?
Do codziennego jadłospisu zawsze warto włączyć warzywa. Szczególnie wartościowe są te z rodziny krzyżowych, takie jak jarmuż, brokuł, kalafior czy rzepa. Również świeże owoce to zdrowy element diety, zwłaszcza jagodowe, które są niskokaloryczne i pełne wspomnianych wyżej przeciwutleniaczy. Nie należy też zapominać o zdrowych źródłach białka, czyli chudym mięsie i nabiale, w tym mleku, serach, jogurtach i jajkach. Zawsze lepiej jeść żywność niskoprzetworzoną. Warto sięgać po brązowy ryż, kaszę gryczaną, komosę ryżową, nasiona i orzechy. Wszystko to ma wpływ na zdrowie tarczycy. Należy też pić dużo wody i utrzymywać prawidłową masę ciała. Jak to zrobić? Zwracaj uwagę nie tylko na to, co jesz, ale też – jak i kiedy to robisz. Pomoże to w rozwinięciu lepszych nawyków żywieniowych. Pamiętaj, że głodzenie się nigdy nie jest dobrym pomysłem, ponieważ zbyt restrykcyjna dieta spowalnia metabolizm.
Spożywanie odpowiednich produktów może pomóc w utrzymaniu właściwej pracy tarczycy. Szczególnie ważne są dla niej: jod, selen, cynk i przeciwutleniacze. Przestrzeganie diety przyjaznej tarczycy pomoże również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.