Skip to main content

Panelem lub profilem lipidowym nazywane jest pełne badanie, które mierzy ilość „dobrego”, „złego” i całkowitego cholesterolu oraz triglicerydów we krwi. Jak przygotować się do testu, jak się go przeprowadza i co oznaczają jego wyniki?

Czym jest panel lipidowy?

Pełny panel lipidowy mierzy cztery rodzaje substancji we krwi:

  • całkowitą ilość cholesterolu,
  • lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) określane mianem „złego” cholesterolu,
  • lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) określane mianem „dobrego” cholesterolu,
  • triglicerydy przechowywane w komórkach tłuszczowych. Osoby z nadwagą zwykle mają ich wysoki poziom.

Idąc do lekarza po skierowanie na badania, należy powiedzieć o wszelkich występujących objawach lub problemach zdrowotnych, historii chorób w rodzinie oraz przyjmowanych obecnie lekach. Na 9 do 12 godzin przed wykonaniem panelu nie powinno się jeść ani pić niczego innego niż woda.

Aby sprawdzić poziom cholesterolu, potrzebna jest próbka krwi. Zazwyczaj pobranie wykonuje się rano. Zajmuje ono kilka minut i jest stosunkowo bezbolesne.

Jak interpretować wyniki badania?

Najczęściej poziom cholesterolu mierzy się w miligramach (mg) cholesterolu na decylitr (dl) krwi. Pożądane wyniki dla większości dorosłych to:

  • cholesterol całkowity: mniej niż 190 mg/dl,
  • LDL: do 115 mg/dl,
  • HDL: ponad 40 mg/dl,
  • triglicerydy: do 150 mg/dl.

Wyniki poza normalnym zakresem oznaczają wyższe ryzyko wielu problemów zdrowotnych. W takim wypadku lekarz może dodatkowo zlecić badanie stężenia glukozy we krwi oraz czynności tarczycy. Zdarza się też, że wyniki testów mogą być błędne lub niedokładne z powodu nieprawidłowo przeprowadzonej procedury lub przekłamania spowodowanego przez niektóre przyjmowane wcześniej leki. Dlatego warto za jakiś czas powtórzyć badanie.

Wysoki poziom cholesterolu we krwi można obniżyć farmakologicznie oraz wprowadzając pewnie zmiany w stylu życia. W zmniejszeniu stężenia LDL może pomóc regularna aktywność fizyczna, rzucenie palenia i ograniczenie spożycia alkoholu, unikanie pokarmów o dużej zawartości tłuszczu i soli, włączenie do diety warzyw, w tym strączkowych, owoców, produktów pełnoziarnistych, zwłaszcza z owsa i jęczmienia, niskotłuszczowych produktów mlecznych, a kilka razy w tygodniu chudego mięsa. Do niedawna mity o cholesterolu mówiły, że powinno się unikać jaj. Obecnie przyjmuje się, że osoby zdrowe mogą spożywać do 7 sztuk tygodniowo bez ryzyka podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Również niektóre naturalne substancje pomagają w utrzymaniu jego prawidłowego stężenia. Wśród nich są polifenole roślinne. Dlatego przyjmowanie takich suplementów jak zawierający skoncentrowany wyciąg z owoców pomarańczy bergamoty Berimal, może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.

Aktywnie wprowadzanie zmian w stylu życia i konsekwentne przyjmowanie zalecanych preparatów pozwala uzyskać dobre rezultaty w stosunkowo niedługim czasie.