Skip to main content

Rozpoznanie insulinooporności jest wczesnym sygnałem ostrzegawczym. Przy takiej diagnozie warto zwrócić szczególną uwagę na styl życia, a także sposób odżywiania.

Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę w celu obniżenia stężenia glukozy we krwi. W przypadku insulinooporności prawidłowe działanie tej substancji jest blokowane. Ogólne zalecenie dietetyczne dla osób, u których rozpoznano ten stan, mówi, by unikać żywności, która może szybko podnosić poziom cukru we krwi, czyli produktów wysoko przetworzonych i bogatych w tłuszcze nasycone. Sprzyjają one również przybieraniu na wadze, a masa ciała ma duże znaczenie dla stężenia glukozy. Korzystna jest utrata nawet kilku nadmiarowych kilogramów. Zatem co warto jeść przy insulinooporności? Jakie produkty spowalniają trawienie i odciążają trzustkę?

Warzywa

Warzywa są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co czyni je idealnym pożywieniem pomagającym kontrolować poziom cukru we krwi. Najlepsze są te świeże i poddane minimalnej obróbce termicznej. Warto sięgać po pomidory, szparagi, marchewkę, paprykę, szpinak, jarmuż, brokuły, kalafior czy brukselkę. Doskonałym źródłem błonnika są też rośliny strączkowe – powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co jest wskazane przy insulinooporności. Jeśli brakuje ci czasu na ich namaczanie i gotowanie, wybierz fasolę lub groszek w formie konserwowej. Zwróć jednak uwagę, by był to produkt bez dodatku soli, a po wyjęciu z puszki dokładnie opłucz go z zalewy. Staraj się dodawać warzywa do każdego dania w ciągu dnia. Zdrową przekąską mogą być też soki warzywne – o ile nie zawierają soli.

Owoce

Owoce to również dobre źródło błonnika, witamin i minerałów. Ich bezpieczna dzienna dawka odpowiada objętości mniej więcej jednej szklanki. Szczególnie polecane są jabłka i owoce jagodowe. Uważaj za to na słodkie, dojrzałe banany i winogrona, unikaj też soków, także tych świeżo wyciskanych, ponieważ mogą one zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi.

Nabiał

Nabiał zapewnia wapń potrzebny dla zdrowia zębów i kości. Wybieraj mleko i jogurty o niskiej lub zerowej zawartości tłuszczu, ponieważ wysokie spożycie zawartych w nabiale tłuszczów nasyconych jest związane z opornością na insulinę. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wypróbuj niesłodzone mleko roślinne.

Pełne ziarna

Dla osób z insulinoopornością dieta zawierająca produkty pełnoziarniste jest dobrym rozwiązaniem. Sięgaj po pieczywo z pełnego ziarna, płatki owsiane, otręby, kaszę gryczaną i bulgur, ryż brązowy i dziki oraz komosę ryżową. Stanowią one zdrowe źródło energii dla organizmu, jednak konieczne jest kontrolowanie ich ilości.

Mięso

Osoby ze stwierdzoną insulinoopornością nie muszą rezygnować z jedzenia kurczaka, kaczki czy indyka, jednak z drobiu należy usuwać skórę, która ma znacznie więcej tłuszczu niż mięso. Również chude kawałki cielęciny czy jagnięciny są jak najbardziej dopuszczalne.

Ryby

Jedzenie ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 jest korzystne dla zdrowia. Gatunki bogate w te związki to łosoś, makrela, śledź, sardynki, tuńczyk czy pstrąg tęczowy. Miłośnicy owoców morza mogą delektować się krewetkami, ostrygami, małżami, przegrzebkami czy mięsem z kraba. Podobnie jak w przypadku wszystkich potraw należy jednak unikać smażenia – ryby i owoce morza najlepiej grillować lub piec w ziołach.

Zdrowe tłuszcze

Wybieraj zdrowe nienasycone źródła tłuszczu, na przykład oliwki, orzechy, nasiona czy awokado. Uważaj tylko na porcje – nawet najzdrowsze tłuszcze powinno się spożywać w raczej niewielkich ilościach.

Wiele osób nie wie, że ma insulinooporność. We wczesnym rozpoznaniu mogą pomóc regularne badania krwi. Dzięki temu będzie można uważnie i świadomie dobrać odpowiednią dietę i zwrócić uwagę na styl życia. Warto stosować suplementy diety, takie jak Berimal, który zawiera w swoim składzie czosnek wspomagający utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Można też skonsultować się z dietetykiem, który pomoże stworzyć zdrowy plan posiłków i schemat odżywiania najlepiej odpowiadający aktualnym potrzebom organizmu.