Bergamota

Co to jest bergamota?

Bergamota (z łac. Citrus bergamium) to roślina, która wygląda jak zielona pomarańcza. Nazwa owocu pochodzi od miasta Bergamo, które słynie z produkcji olejku z tego owocu. Roślina uprawiana jest na szeroką skalę we włoskiej Kalabrii, ceniona za pachnące i wyraziste olejki eteryczne oraz właściwości prozdrowotne.

Zielona pomarańcza nazywana jest klejnotem Kalabrii, ponieważ zawiera najwyższą spośród wszystkich cytrusów zawartość flawanonów i flawonów.

Bergamota rodzi pięknie pachnące kwiaty i mięsiste liście, w którym znajdują się eteryczne olejki. Najwięcej ekstraktów znajduje się jednak w skórce owocu, i to głównie stąd pozyskiwany jest olejek eteryczny. Wykorzystuje się go do aromaterapii, masaży, produkcji kosmetyków, balsamów do ciała, dezodorantów czy produktów do kąpieli.

Ekstrakty z bergamoty stosuje się w przemyśle:

Kosmetycznym

do produkcji szamponów czy balsamów do ciała

Spożywczym

do produkcji słynnej herbaty

Aromaterapii

do łagodzenia stresu i napięć

Olejkach

Farmaceutycznym

do produkcji suplementów diety

Bergamota zawiera unikalną kompozycję flawanonów i flawonów działającą najsilniej ze wszystkich owoców cytrusowych. Flawanony i flawony to polifenole roślinne będące silnymi przeciwutleniaczami i antyoksydantami.

Skład bergamoty jest unikalny, ponieważ znajdują się w niej wysokie stężenia:

neoeriocytryny

melitydyny

naringiny

rutyny

pociriny

rhoifoliny

Bergamota