Co to jest bergamota?
Bergamota (z łac. Citrus bergamium) to roślina, która wygląda jak zielona pomarańcza. Nazwa owocu pochodzi od miasta Bergamo, które słynie z produkcji olejku z tego owocu. Roślina uprawiana jest na szeroką skalę we włoskiej Kalabrii, ceniona za pachnące i wyraziste olejki eteryczne oraz właściwości prozdrowotne.
Dlaczego bergamota nazywana jest klejnotem Kalabrii?
Zielona pomarańcza nazywana jest klejnotem Kalabrii, ponieważ zawiera najwyższą spośród wszystkich cytrusów zawartość flawanonów i flawonów.
Jak się pozyskuje ekstrakty z bergamoty?
Bergamota rodzi pięknie pachnące kwiaty i mięsiste liście, w którym znajdują się eteryczne olejki. Najwięcej ekstraktów znajduje się jednak w skórce owocu, i to głównie stąd pozyskiwany jest olejek eteryczny. Wykorzystuje się go do aromaterapii, masaży, produkcji kosmetyków, balsamów do ciała, dezodorantów czy produktów do kąpieli.
Jak się wykorzystuje bergamotę?
Ekstrakty z bergamoty stosuje się w przemyśle:
Kosmetycznym
do produkcji szamponów czy balsamów do ciała
Spożywczym
do produkcji słynnej herbaty
Aromaterapii
do łagodzenia stresu i napięć
Olejkach
Farmaceutycznym
do produkcji suplementów diety
Dlaczego bergamota jest tak wyjątkowa?
Bergamota zawiera unikalną kompozycję flawanonów i flawonów działającą najsilniej ze wszystkich owoców cytrusowych. Flawanony i flawony to polifenole roślinne będące silnymi przeciwutleniaczami i antyoksydantami.
Skład bergamoty jest unikalny, ponieważ znajdują się w niej wysokie stężenia:
neoeriocytryny
melitydyny
naringiny
rutyny
pociriny
rhoifoliny