Aby obniżyć poziom cholesterolu, warto sięgnąć po owoce i warzywa bogate w pektyny, polifenole, przeciwutleniacze oraz zdrowe tłuszcze. Co warto włączyć do swojej diety? Wystarczy jeść tych 5 superfoods, by wspomóc funkcjonowanie organizmu.
Owoce i warzywa to kopalnia minerałów, witamin i składników odżywczych niezbędnych do utrzymania zdrowia fizycznego i psychicznego. Pomagają dostarczyć substancje warunkujące prawidłową pracę układu nerwowego, krwionośnego i trawiennego, wzmacniają odporność, usprawniają metabolizm i trawienie. Codzienna dawka superfoods jest w stanie znacząco poprawić samopoczucie oraz stan zdrowia.
Czym są superfoods?
Superfoods to produkty, które zawierają dużo błonnika, białka, witamin i mikroelementów. Dzięki temu wykazują silne działanie prozdrowotne i profilaktyczne, zapobiegając wielu schorzeniom. Regularne spożywanie ich w diecie sprawia, że organizm lepiej pracuje, mamy więcej energii i lepiej się czujemy. Zmniejsza się również ryzyko infekcji, bo karmiony składnikami odżywczymi organizm jest odporniejszy i mniej podatny na działanie drobnoustrojów.
Jakie produkty warto więc spożywać, by obniżyć poziom cholesterolu?
Siemię lniane
Siemię lniane to ziarna lnu pospolitego, które rewelacyjnie regulują pracę układu trawiennego. Wzmacniają metabolizm i sprzyjają utrzymaniu smukłej sylwetki, działają osłonowo na jelita, łagodzą podrażnienia układu pokarmowego. Oprócz tego znakomicie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.
Siemię lniane zawiera błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów. Dzięki temu zapobiegają zaburzeniom gospodarki lipidowej w organizmie.
Kasza jaglana
Kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Nie tylko zawiera dużo witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, ale również ma właściwości przeciwzapalne. Uważa się, że jest w stanie wyciągnąć wilgoć z organizmu, dlatego warto ją spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest bardziej podatny na wyziębienie i infekcje.
Kasza jaglana jest bogatym źródłem witaminy E i lecytyny, które mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Pomaga utrzymać naczynia krwionośne w dobrym stanie i zachować równowagę pomiędzy trzema frakcjami cholesterolu w organizmie.
Buraki
Burak od niedawna wrócił do łask i coraz chętniej po niego sięgamy w czasie przygotowywania posiłków. Bardzo słusznie, bo jest źródłem witamin i minerałów, a dodatkowo ma lecznicze właściwości. Buraki świetnie działają na krew, oczyszczając ją z toksyn. Zapobiegają anemii, normują homocysteinę oraz poziom cholesterolu. Oprócz tego zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Aronia
Aronia to jeden z owoców będących najlepszym źródłem polifenoli. Są to związki, które mają silne działanie przeciwutleniające, a więc zwalczające wolne rodniki i chroniące komórki przed uszkodzeniami. Oprócz tego aronia jest bogatym źródłem witaminy C wzmacniającej odporność oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego regulujących pracę układu nerwowego, wzmacniających pamięć i koncentrację.
Aronia znakomicie reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Sprzyja obniżeniu frakcji cholesterolu LDL, nazywanego „złym” cholesterolem, a podwyższeniu frakcji HDL, nazywanej dobrym cholesterolem.
Awokado
Awokado to owoc niemal w całości składający się z tłuszczu. Ale jest to zdrowy tłuszcz, który korzystnie działa na nasz organizm. Wspiera pracę serca i układu krwionośnego, poprawia metabolizm i pracę układu trawiennego. Usprawnia wchłanianie substancji odżywczych oraz zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych.
Oprócz tego awokado obniża poziom cholesterolu LDL. Osoby, które cierpią na zaburzenia gospodarki lipidowej, powinny regularnie jeść awokado, by poprawić swoje samopoczucie oraz kondycję zdrowotną.
Zmiana nawyków żywieniowych i włączenie do codziennej diety różnych superfoods jest w stanie poprawić funkcjonowanie organizmu. Aby utrzymać właściwą wagę, poziom cholesterolu oraz glukozy, można również sięgnąć po suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B i chrom, dzięki czemu wspiera metabolizm lipidów, węglowodanów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.